18.12.2013

Sairaaksi jalostettu



Katottiin yks päivä koulussa video, joka käsittelee nykyisten rotukoirien rakennetta ja sen vaikutusta terveyteen. Ihminen on halunnut vaan erikoisen näkösiä koiria, ja jalostanut joitakin rotuja vähän liikaakin. Suosittelen todellakin katsomaan kyseisen videon tosta linkistä, jos aika ja englannin kielen osaaminen riittää.

Mopsi
Miettikää nyt vaikkapa mopsia. Ihania ruttunaamoja, sitä en kiellä. Mutta ootte varmaankin kuullu kuinka ne röhiseeja kuorsaa nukkuessaan? Tältä mopsit on näyttäny ennen jalostusta, alla nykyinen tilanne ja nykyisen kallon muoto: 
Se ei pysty kunnolla hengittämään johtuen sen ahtaista hengitysteistä. Joten sen hengitys rähisee ja se läähättää jatkuvasti. Tämä altistaa sitten lämpöhalvauksille kesällä. Ja jos mopsi innostuu tai stressaantuu, se voi helposti pyörtyä hapenpuutteeseen. 

Cavalierkingcharlesinspanieli
Entäs sitten cavalierkingcharlesinspanielit? Moni ei varmaankaan tiennyt, mutta niillä on periytyvä sairaus nimeltään syringomyelia (joka voi olla myös ihmisellä). Suomeksi; koiran aivot eivät mahdu kalloon, vaan ne työntyvät selkäydinkanavaan. Ja se jos mikä aiheuttaa koiralle kipuja ja pakko-oireita. Lisäksi cavaliereillä on 100% riski sairastua koiran kuivasilmäisyyteen kuin muilla koirilla. 


Kiinanpalatsikoira
Näyttää mun silmään ihan vaan karvamöykyltä. Ennen niin kaunis koira, nykyään vaan pelkkää karvaa. Ja senkin naama on haluttu litistää olemattomiin, niin ettei henki melkeinpä kulje.

Bulldogit
Niiden korkkiruuvihäntä aiheuttaa ulostamisongelmia. 

Ridgebag
Tää oli mulle ihan järkytys. Ridgebageilla on selässä sellanen jännä viiva, jossa karva menee eri suuntaan. Jos koiralla ei ole tota kyseistä "ridgebaggia" on se geenivirhe. Eli tällöin se ei ole rotunsa edustaja. Englannissa nämä "geenivirheelliset" koirat lopetetaan. Siis mitä?! Ei tietenkään kaikkia, mutta kun kasvattajat on sitä mieltä että kuvio pitää olla, muuten se ei oo ridgebag. Ja hulluinta on vielä se, että ton kyseisen kuvion omaavat yksilöt on sairaampia kun ne, joilla ei sitä ole!

Chihuahua
Pakko ottaa esille tää chihuahua. En nyt yritä mitenkään jyrätä tätä rotua, vaikken siitä itse erityisemmin pidäkään. Mutta miettikää, koirat on polveutunut sudesta. Ja minkä kokonen susi on? Niinpä. Mun mielipide on, että kyllä koiran pitää olla sen esi-isän kokonen. 


Kiinanharjakoira
Onhan niitä tietty eri karvalaatuja. Mutta silti. Miks ihmeessä on pitäny jalostaa karvaton koira? Pakko ottaa esille taas sudet, eihän ne oo karvattomia? Miettikää miten paljon karvapeitteen puuttuminen altistaa ihosairauksille ja -ongelmille.

Chow chow
 Vaikka kuinka ihanan näkönen rotu onkin ja sulonen, on pakko miettiä, miten tollanen karvakääryle pärjää kuumalla? Ei mitenkään. Toi turkki on aivan mahoton. 

Shar pei
Ryppykasa. Iho-ongelmat yleisiä ryppyjen takia. Erityisesti nuorilla koirilla joilla on ryppyja paljon, esiintyy silmäsairauksia kuten silmäluomien sisäänpäinkääntymistä. Ylimääränen nahka painaa niitä sisäänpäin. Virallisten tietojen mukaan sairain koirarotu.


Aika monet koirarodut on pelastettu sukupuuttoon kuolemiselta. Ja jos laji on kuolemassa sukupuuttoon, täytyy lajin edustajia olla melko vähän. Tämä johtaa siis siihen, että monet rodut on tosi sisäsiittoisia. Eli siis rodun edustajat voi olla keskenään sukua, vaikkei sitä välttämättä tietäisikään. Esim. isoisä voidaan risteyttää lapsenlapsella. Niinpä, eihän se ihmismaailmassa olis sallittua. Ja kuvitelkaa miten paljon siitä seuraa kaikenlaisia ongelmia, sairauksia ja rakennevikoja. Mutta koiramaailmassa se on ihan normaalia. 

Oon samaa mieltä videon kanssa, että suurin syy rotukoirien romahaneeseen terveyteen on näyttelyt. Jokaisella koirarodulla on oma rotumääritelmänsä, joka kertoo minkälainen kyseisen rodun rakenteen ja luonteen pitäis olla. Rotumääritelmä on näyttelyiden raamattu. Sitä kasvattajat ja tuomarit tuijottaa herpaantumatta. Ja rotumääritelmän on kirjottaneet ihmiset. Eli siis ihmiset on päättäneet, että rodun täytyy olla just eikä melkein tän näköinen. Surullista. Videolla haastatellaan Englannin kennelliiton edustajia. Just niitä tyyppejä, jotka kattoo sokeasti vain rotumääritelmää. Eikö olis vaan helppoa vähän muutella niitä terveempään suuntaan? Kuulema ei. Kasvattajat raivostuisivat ja näin menetettäisiin tärkeitä kontakteja. Ei väliä koirien terveydellä.

Jotkut perinnölliset sairaudetkin ilmenee vasta koiran vanhetessa, joten niitä koiria on vaikeaa jättää jalostuksesta ulos. Sitten sairaudet leviää, ja huonolla tuurilla meiltä katoaa kohta monia koirarotuja. Myös se, ettei jakseta tutkia jalostuskoirien terveyttä perinpohjin, johtaa sairauksien periytymiseen. 

Enkä mä nyt väitä, ettäkö kaikki rodut olis sairaita, en. Onhan niitä (luojan kiitos) suhtkoht terveitäkin rotuja, sekä rakenteellisesti että perinnöllisesti. Eniten "koirannäköiset" rodut on niitä kaikkein terveimpiä ainakin rakenteellisesti, sillä niitten rakennetta ei oo lähdetty kauheesti liiottelemaan. Hassua on myös se, että vaikka sekarotuiset koirat on ns. vahinkokoiria ja ei-haluttuja, on ne silti paljon terveempiä kuin puhdasrotuiset.

Kiitos tuhannesti jos jaksoitte tän lukea ihan loppuun asti, arvostan. Toivottavasti katsoitte silmiä avaavan videon ja saitte tästä mietittävää. 
Kenties lisää tällasia mielipidepostauksia?

-Ida

1 kommentti:

  1. Tää oli kiva! Mä olin laiska (ja englanninkielen taidoton..) etten nyt jaksa kattoo videota. Mä olen kyllä samaa mieltä ettei koiria tai mitään muitakaan eläimiä saisi jalostaa minkään ulkonäön ja näyttelyiden takia. Hevospuolellakin Tennesseenwalker-hevosilla käytetään näyttelyissä ketjuja etujalan vuohisissa ja sellasia korokepaloja kengissä jotta liikkeet näkyis paremmin !!! Näistä sitten tulee kaikenmaailman vaurioita jalkoihin, niistä mä en sen tarkemmin tiiä. Joskus ennen on vielä pistelty jotai nauloja kavioihin että se aiheuttaisi kipua ja sillä tavalla jotenkin paremman liikkeen. Arrggh miks ihmiset on niin tyhmiä. Mutta mielipidepostaukset on kivoja. :--)

    VastaaPoista